Zwolle legt Kijkshop flinke dwangsom op

Ruim driehonderd winkels in de Zwolse binnenstad hebben de afgelopen maanden reclamedragers als vlaggen, lichtbakken en posters van hun gevels en raampartijen gehaald.
Dat deden ze in opdracht van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Zwolle, die na jarenlang gedoogbeleid een inhaalslag maakt om de door overheid én winkeliers geconstateerde verrommeling van de binnenstad te stuiten. Nagenoeg alle aangeschreven winkeliers voldeden - al dan niet tandenknarsend - aan het verzoek om reclame zonder vergunning te verwijderen of te matigen.

Met een klein aantal bedrijven ligt de gemeente echter nog in de clinch. Het conflict met de Kijkshop is het hoogst opgelopen: de gemeente heeft een dwangsom opgelegd, waartegen de winkelketen bezwaar had aangetekend. Nu dat bezwaar is verworpen moet de Kijkshop betalen - om welk bedrag het precies gaat wil de gemeente niet kwijt.

Bovendien moet de reclame - achter ramen en op gevels aan de voorzijde én de achterzijde van het gebouw - binnen zes weken nadat de ondernemer de brief uitZwolle heeft ontvangen verwijderd worden. Gebeurt dat niet, dan stuurt de gemeente zelf iemand met waterpomptang, nijptang en combinatietang naar de Melkmarkt.

"We vinden het jammer dat het zover moet komen", zegt een gemeentewoordvoerder. "Tot dusverre is de aanpak van illegale gevelreclame altijd via overleg gegaan, maar met deze ondernemer is dat niet gelukt. Maar we hopen nog steeds dat hij eieren voor zijn geld kiest."

De manager bouwzaken van de Kijkshop - een keten met meer dan honderd filialen in Nederland - kon gistermiddag niet reageren op de afwijzing van zijn bezwaarschrift tegen de Zwolse reclameregels. "Ik weet op dit moment van niets, ik heb nog geen brief of mail uit Zwolle ontvangen, dus kan ik nog niets zeggen."

[BRON: Stentor.nl]

Reacties

Veel gelezen artikelen