Schildering op muur toch geen reclame

ROTTERDAM - Na lang juridisch getouwtrek hoeft over een grote muurschildering op een Hoogvliets bedrijfspand geen reclamebelasting te worden betaald.
Het gerechtshof in Amsterdam vindt het ongepast dat pas zes jaar na het aanbrengen van de schildering een aanslag van bijna duizend euro van Gemeentebelastingen Rotterdam op de mat plofte bij Schaap Bliksembeveiliging.

Op bedrijventerrein Gadering heeft Schaap in 1996 een zijmuur van zijn pand verfraaid met een schildering. Daarop zijn de skyline van Rotterdam en enkele bliksemflitsen afgebeeld, naast tekst met de naam van het bedrijf. Het werd door deelgemeente Hoogvliet verwelkomd als bijdrage aan de facelift van de Gadering. Een controleur van de gemeente wilde er in 1997 geen belastingaanslag voor opleggen.

Een collega dacht daar in 2003 anders over. Hij legde een aanslag van €992,14 op voor de 56 vierkante meter grote schildering. Schaap vond het belachelijk en ging in beroep. Na behandeling door het gerechthof in Den Haag en terugverwijzing door de Hoge Raad geeft het gerechtshof in Amsterdam het bedrijf alsnog gelijk. Dit hof vindt het niet kunnen dat de belastingdienst de schildering bij eerste controle niet als reclame opvatte en later wel.

Bedrijfsleider Jan van den Bergh van Schaap is tevreden. „Het is alleen even afwachten of de gemeente in cassatie gaat bij de Hoge Raad.’’

[BRON: AD:NL, Door PAUL SMITS]

Reacties

Veel gelezen artikelen